2019.02.24.

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Évközi 7. vasárnap

„Legyetek irgalmasok, mint a ti Atyátok irgalmas” (Lk 6,36)

Gondolatok:
 Gyakran hallani óvodás gyermeküket oktató szülőktől: "Ne hagyd magad! Üss vissza, ha bántanak! Légy bátor és erős!" A szülő nélkül felnövő fiatalok pedig maguk ébrednek rá: nekik kell megvédeni magukat, másra nem számíthatnak. Valljuk meg: nemigen látnak egyebet a felnőttek között sem: a könyöklők, az ügyeskedők, a furakodók, a másikat eltaposva törtetők érvényesülnek a “szabadverseny” korában. A Gonosz bűvös köre így járványosan terjed, az erőszak erőszakot szül, és a véget nem érő leszámolások, a spontán és a kitervelt bosszúk szedik áldozataikat minden oldalon. 
 Ezzel szemben felmerülhet bennünk is a kérdés: Életre való embernek elfogadható-e Jézus mércéje? Lehet-e így élni a mai világban?
 Egyrészről kinyilatkoztatott igazság az, hogy milyen az Isten: jelen estben “jóságos a hálátlanokhoz és gonoszokhoz is”. Másrészről Jézus hozzánk szóló felhívása is kinyilatkoztatott igazság: ti is tegyetek jót mindenkivel, válogatás nélkül, hálát nem várva. Így és csakis így élhetünk az Atya gyermekeiként.
Kérdések:
 Emlékszem-e olyan konkrét esetre az életemben, amikor jogos bosszút állhattam volna valakin, de Jézus tanítása miatt lemondtam arról? Azt követően milyen érzés volt bennem?
 Kivel vagy kikkel szemben táplálok magamban haragot, és tervezek bosszút? Mi segítene, hogy átformálódjam ebben konkrét helyzetben?
 Mit jelent az számomra, hogy Jézus minden egyes ember üdvösségét szem előtt tartva vállalta a kínhalált?