Orosháza

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Created with Sketch.
A Missziós kereszt Orosházán

Március 19-én, kedden 16 óra körül érkezett Orosházára Battonyáról a Missziós kereszt. A 17 órai szentmisén fogadtuk. A helyi hívek mellett eljöttek a csorvási és gerendási hívek is, plébánosukkal, Kammerer Tibor atyával, akivel együtt miséztünk. Március 20-án egész napos programot szerveztünk a Kereszt előtt. Reggel 8 órakor jöttek a volt bérmálkozóink a Székács József evangélikus iskolából, és a többi katolikus tanuló is. Ismertettem nekik a kereszt jelentését és az Eucharisztikus Kongresszus jelentését, jelentőségét. Ezután imádkoztak, énekeltek. Az orgonakíséretet is egy egyik diák vállalta.
9 órától az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda alsó tagozatos diákjai jöttek el pedagógusaikkal. Nekik is beszéltem az eucharisztikus kongresszus jelentéséről és a keresztről. Ezután imát mondtuk, majd padról-padra, sorban elvonultak a kereszt előtt, ahol megálltak, fejet hajtottak és visszatértek a helyükre.
10 órától az ovisok, fél 11-től a Vadvirág csoport volt, akiknek Zsoldi Lajos hitoktató tartott ismertetőt és lelki programot.
11 órától a katolikus iskola felsőtagozatos diákjai és pedagógusai jöttek. Hasonló program volt, mint az alsósoknak. Az egyik diák külön imát mondott.
12-13 óra között a Mária Légió tartott imaórát.
13-14 óra között a helyi karitász csoport imádkozott.
14-15 óra között a Jézus Szíve család vezette az imaóráját.
15-16 óra között a plébános vezetett szentségimádást.
16-17 óra között a Jézus Szíve Plébánia képviselő-testülete keresztutat végzett, az imákat
egymás között elosztva végezték.
17 órakor volt az espereskerület miséje. Az ünnepi misét Kondé Lajos helynök úr vezette, az espereskerület papjai (Iványi László esperes, Bajnai István battonyai, Kalaman János kevermesi, Orbán Sándor mezőkovácsházi, Blás Sándor kunágotai, Blősz Attila csanádapácai plébánosok, valamint Roszel Norbert tótkomlósi plébániai kormányzó, a Mezőhegyesi plébániát ellátó Kasuba Róbert pitvarosi plébános, valamint két szomszéd: Kammerer Tibor csorvási és Perlaki György nagyszénási plébánosok) koncelebráltak. A szentmisén a helyiek mellett az espereskerületből és a szomszédos plébániákról is jöttek autókkal a hívek. Az egész napos programon nemcsak a beosztott imacsoportok és diákok vettek részt, hanem mások is be-betértek a templomba imádkozni. Meghívtam a helyi városi TV-t is, rögzítettek jeleneteket a szentmiséről és a napi programból. Interjút is készítettek velem, megjelent egy cikk a helyi városi újságban. Március 21-én, csütörtökön reggel a 8 órai szentmisén búcsúztunk a kereszttől, 9 órakor indult tovább Hódmezővásárhelyre. Nagy öröm volt számunkra a kereszt jelenléte. Volt, aki meg is fogalmazta, hogy erőt adott ennyi szent és boldog jelenlétében lenni, valamint a Szent Kereszt ereklye. Valami megfoghatatlan kisugárzása volt. Már most megéreztük a kongresszus jelmondatának valóságát: „Minden forrásom belőled fakad.” (Zsolt 87,7)

Orosháza, 2019. március 25.

Iványi László
esperesplébános

01-Megérkezett-a-Missziós-kereszt

kép 1 / 17