Óföldeáki Zarándoklat 2022

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Created with Sketch.

Beszámoló a Zarándoklatról

V. Óföldeáki Zarándoklat és Találkozó

A Szeged-Csanádi Egyházmegye ötödik alkalommal szervezte meg az Óföldeáki Találkozót és Zarándoklatot, melynek helyszíne az alföldi település XIV. században épült erődtemploma és környezete volt. A Szűz Mária Keresztények Segítsége tiszteletére épült templomhoz három helyszínről gyalogosan is indultak zarándokok, amely Szegedről 26, Makóról 15 és Földeákról 6 km-es utat jelentett. A nap során arra is volt lehetőség, hogy a hívek a helyszínen kapcsolódjanak be a találkozó programjaiba.  Volt, aki lóháton vagy szekéren érkezett, és volt olyan zarándokcsoport, akik kerékpárral tették meg a több tíz kilométeres utat. 

A jelenlévők a makói Szent István Egyházi Általános Iskola diákjai és tanárai előadását láthatták, még a cserkészek a fiataloknak készültek játékos programokkal.  Az ünnepi szentmisét Serfőző Levente oktatási helynök mutatta be, akivel együtt koncelebráltak a jelenlévő atyák és szerzetes papok. A homíliában elhangzott: „Mária szelídsége, valamint József bátorsága olyan erények, melyeket nekünk is gyakorolnunk kell. A bátorság nem erődemonstrációt jelent. József bátorsága mögött bizalom és szeretet rejlik. Bizalom Isten gondviselése iránt és szeretet Mária felé, akit az Atya kiválasztott.”   A szentmise asszisztenciáját a Szent Gellért Szeminárium papnövendékei nyújtották.

DSC_0010

kép 1 / 93

Kedves Zarándok Testvérünk!

 
Hosszú idő és várakozás után idén 2022. május 14-én ismét megszervezésre kerül az Egyházmegyei Zarándoklatot, amelynek célállomása egyházmegyénk egyik legrégebbi épített emléke, az Óföldeáki Szűz Mária Keresztények Segítsége erődtemplom lesz. 
Szeretettel hívunk és várunk mindenkit, aki úgy gondolja, hogy van miért zarándok útra kelnie, hálát adnia. 
 
Terveink szerint három helyszínről indul gyalogos zarándok csoport Óföldeákra:
  • Szegedről (korai indulással)
  • Makóról (délelőtti indulással)
  • Földeákról (délelőtti indulással)
A zarándoklatra, illetve a fent megnevezett zarándok csoportokhoz az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelentkezni 2022. május 8. (vasárnap) 23:59-ig.
 
 
Zarándoklat szabadtéri programjai:
9:30      gyülekező földeáki templomban
10:00    zarándokok indulása Földeákról
12:00-12:30 várható megérkezés Óföldeákra
13:00    kulturális program a színpadon 
14:30    Mária litánia
15:00    ünnepi szentmise (szabadtéren)
 
Kérjük a zarándokokat, hogy az étkezéséről mindenki maga gondoskodjon. Az egyéni „batyus ebéd” elfogyasztására a helyszínen lesz lehetőség. 
 
Tisztelettel kérlek, hogy népszerűsítsd a program lehetőségét ismerőseid számára. Illetve amennyiben lehetőséged van csatlakozz valamely zarándok csoporthoz.