Szerveződik a KATTÁRS Közös értékeinket mutatjuk fel

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Created with Sketch.

A KATTÁRS – Katolikus Társadalmi Napok – feladata, hogy keressük és felmutassuk közös értékeinket, az egyház és a társadalom közös pontjait. Szeged az elmúlt száz évben a város, az állam, az egyházmegye és az egyetem közös munkálkodása folytán alakult, és lett olyan, amilyennek ma látjuk. Szeretnénk ezt az együttmunkálkodást megerősíteni és megmutatni 2022. szeptember 22–25-e között – fogalmazta meg Serfőző Levente oktatási helynök.

 • Milyen elhatározásokkal, vágyakkal tért haza Szegedre, amikor a NEK idején a Margitszigeten a Szeged-Csanádi Egyházmegye nevében átvette át az egyház társadalmi tanításának kompendiumát, a következő KATTÁRS stafétabotját?
 • A Margitszigeten pünkösdi élményben volt részem. Már akkor éreztem, ezt kellene átadni nekünk is Szegeden. Nagyon sok arcát mutatta meg a magyar egyház a NEK alatt, vonzó kép volt, amit láttunk. Szegeden négy napot kapunk. Hívjuk az egyház közösségeit, a szerzetesrendeket, mozgalmakat, intézményeket, hogy mutassák be, hogyan tudják ők az egyházat és a társadalmat szolgálni, gazdagítani. Élni szeretnénk Szeged adottságaival, vannak kincseink. Ezt szeretnénk megmutatni, és az értékeinkre tenni a hangsúlyt.
 • Mire szeretnék tenni Szegeden a hangsúlyt?
 • A közös értékeket keressük, az egyház és a társadalom közös pontjait. Szegeden azért van ennek különös hangsúlya, mert a város elmúlt száz éve a város, az állam, az egyházmegye és az egyetem közös munkálkodása folytán alakult, és lett olyan, amilyennek ma látjuk. A dóm és a Dóm tér ennek a szimbóluma. Felépítésük az újjászületés szimbóluma, létük a vallás, a kultúra, a tudomány, a művészet találkozási pontja a városban. Szeged és történelme szépen kifejezi mindazt, ami a KATTÁRS üzenete. A társadalomnak vannak kérdései, amelyekre az egyháznak is vannak válaszai. Van üzenetünk a társadalom számára az életről, az emberről, és morális kérdésekben is vannak válaszaink, tudunk irányt mutatni. Az egyház tanítása kiegészíti, a hit pedig mélyíti az egyes tudományterületeket, de ugyanígy a zsidó–keresztény gondolkodás egy eredeti és sajátos megközelítést kínál tudományos kérdésekben.
 • Hogyan történik a szervezés és hol tartanak?
 • Kiss-Rigó László püspök úr megbízásából az oktatási és a pasztorális helynökség összefogásával dolgozunk együtt a Caritas in Veritate Bizottsággal. Folynak az egyeztetések november óta. Látjuk már a program ívét, készül az ütemterv. A következő nyolc hónapban fel kell osztanunk a feladatokat. Rengeteg az apró részfeladat, sok embert vesz igénybe. Kell az összefogás, hogy egy nagy programmá segítse a rendezvényt. Gondolkodunk a jelmondaton. Szeretnénk kifejezni a legfőbb üzenetünket: közös értékeink vannak, és ezekben kell keresnünk a megújulást. Megkezdődött a kapcsolatfelvétel a közösségekkel, mozgalmakkal, mindazokkal, akik a Margitszigeten is ott voltak. Fontos, hogy a KATTÁRS ne csak Szeged napja legyen, hanem megszólító ereje legyen országosan. Látjuk, milyen kihívás ezt elérni.

 

 • Kialakult már a program íve?
 • Igen, már látjuk a négy nap tematikáját, négy napra bővültünk ugyanis a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia támogatásával.
  Nem lenne ugyanis szerencsés péntektől vasárnapig tartani, mert akkor le kellene mondanunk az egyetemistákról,
  mi pedig szeretnénk bevinni az egyetemi életbe is a rendezvényt.

A csütörtök, szeptember 22. az egyetemisták napja lesz a Tanulmányi Információs Központban. A TIK-ben lesz kiállítás, előadások a te­rem­tés­véde­lem, zöld gondolkodás jegyében, de nem frontális megszólalásban gondolkodunk, hanem vitaestben. Pro és kontra a klímavédelemről, azt gondolom, a fiatalokat így tudjuk megszólítani. Az este pedig egy szabadtéri dicsőítő koncerté a belvárosban.

péntek hagyományosan a tudományos konferencia napja. Szegeden ez az egyház–oktatás–nevelés–kultúra találkozását hivatott kibontani. A glattfelderi és klebelsbergi gondolatot állítjuk a középpontba ezen a Gál Ferenc Egyetemen rendezett tudományos fórumon.

szombat lenne a margitszigetihez hasonló családi nap. Szeged belvárosában, a Dóm, a Dugonics és az Árpád téren jelennénk meg, a Szent Gellért Fórum pedig szabadidős sportprogramnak adna helyet.

Vasárnapra gondoltuk el az ünnepi záró szentmisét a helyi főpásztor és a következő rendező egyházmegye főpásztora vezetésével.

Trauttwein Éva

(forrás: Toronyirány XIV. évf. 1. szám (2022.02.25.) 10-11.oldal)

 

fotó: Merényi Zita / Magyar Kurír

Az eredeti cikk megtalálható az alábbi linken: https://kattars.hu/szervezodik-kattars-Szegeden